FISTEL | Peri-anale fistels

 

 

Alles over fistels

Peri-anale fistel

 

Een peri-anale fistel (oftewel anale fistel of fistula ani) is een fistel bij de anus. Hier is een verbinding ontstaan tussen de endeldarm en de huid. Vaak is er eerst sprake geweest van een ontsteking met pus (perianaal abces), dat geopend moest worden. Waarschijnlijk wordt ongeveer 30% van de peri-anale abcessen een fistel. Fistels kunnen ook ontstaan bij bepaalde ontstekingsziektes van de darm (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa), bij tuberculose of bij andere zeldzamere ontstekingen. De meeste fistels lopen door het onderste deel van de sluitspier van de anus. De fistelgang kan een rechtstreeks verloop hebben naar de endeldarm, maar kan ook heel ingewikkeld verlopen (bijvoorbeeld kronkelig, eventueel met vertakkingen, allerlei ontstekingen of hogerop door de sluitspier). De plaats van de uitwendige opening is dus niet altijd de plaats waar de fistel in de endeldarm komt.

Omdat de endeldarm 'lek' is komt er darminhoud in het fisteltraject wat ervoor zorgt dat er ontstekingen ontstaan en ook blijvend aanhouden. Dit is vervelend en pijnlijk en een peri-anale fistel gaat dus ook niet vanzelf over. Het gaatje in de darm kan niet vanzelf dichtgroeien en er zal een operatieve behandeling moeten worden opgezet.

Anale Fistel

Schematische weergave van een complexe anale fistel. De grote roze ruimte is de endeldarm, onderaan de kringspier en anus. Het gele is het lichaamsvet en weefsel en het rode zijn de spieren. Het vleeskleurige onderaan zijn de billen. Net boven de kringspier zijn twee fistels te zien die aan de linkerkant op twee plekken naar de bil is gegaan, en bovendien nog met een vertakking hogerop naar de endeldarm. Aan de rechterzijde is ook een complex traject ontstaan, met drie uitgangen op de bil en een kanaal dat nog in ontwikkeling is richting de hogere endeldarm.

 

 

 

Fistel Anaal Simpel

Schematische weergave van een simpele (en vaker voorkomende) anale fistel. Hier is een simpel traject zichtbaar van de kringspier naar de bil.

 

symptomen peri-anale fistel

Een fistel rondom de anus hoeft zich niet direct als zodanig te manifesteren. Juist omdat het ontstaan van de fistel (en ook de behandeling) vaak een langdurig traject is, is het vaak niet meteen duidelijk dat er een fistel rond de anus is ontstaan. De uitgang van het fisteltraject zit ook niet altijd direct naast de anus, maar kan, zeker bij complexe fisteltrajecten, verder van de anus zitten en zelfs midden op de bil zijn. De fistel heeft zich dan een hele weg door de bekken en bil heengewerkt.

Eerste symptomen van een peri-anale fistel kunnen zijn:

  • pijn op de bil, alsof er een diepe blauwe of beurse plek is
  • een koortsig gevoel en warm en koud hebben. Dit komt door de ontstekingen in het fisteltraject en dit kan onderdrukt worden met paracetamol
  • een bult die er in eerste instantie uitziet als een puist of steenpuist. In een puist zit ook pus en ontstoken materiaal en dat is bij de fistel ook het geval, alleen zit er bij een fistel een heel traject achter met onstekingen die eruit willen
  • als de wond eenmaal open is komt er vuil en vocht uit. Zeker bij grotere fistels kun je dat echt uit de wond voelen druppelen
  • het onderzoek zal vervuild zijn met lichtrode en bruinige vlekken
  • vocht rondom de anus (bij een kleine fistel hoeft niet altijd een 'puist' aanwezig te zijn
  • abcessen rondom de anus
  • aambeien rondom de anus kunnen ook duiden op een fistel

 

behandeling van peri-anale fistels

Behandeling met een seton

Een seton is een elastiekje (slangetje of draad) dat operatief in de fistelgang wordt gebracht. Via de buitenkant wordt de seton ingebracht en de seton komt aan de binnenkant van de darm uit het fisteltraject en komt uit de anus. Aan de buitenkant (dus tussen de anus en de fistelingang) wordt de seton dichtgeknoopt. De seton loopt dus in een cirkel. Door de seton kan het fisteltraject niet dichtgroeien en draineert de fistel goed. Hierdoor nemen de ontstekingen af (als het goed is). Het aanbrengen van de seton dient om het traject rustig, ontstekingsvrij en operabel te krijgen. De draad zit vaak enkele maanden in het lichaam.

 

Behandeling met de plug

Als de fistel klein is en het traject rustig kan een zogenaamde plug worden ingebracht. Dit is een draad die aan de ene kant ongeveer een centimeter in doorsnee is en aan de andere kant taps toeloopt. De plug is ongeveer 15 centimeter lang. De spitse kant wordt dan in de fistel ingebracht en het puntje komt in de darm uit. De dikkere kant van de plug komt aan de bilzijde van de fistel. De plug is van een natuurlijk materiaal en zal vergroeien met het menselijk weefstel en versmelten. Het fisteltraject zal dichtgroeien. De behandeling met de plug is echter niet altijd succesvol en kan alleen worden toegepast bij kleine en simpele fistels. Als er in het fisteltraject bijvoorbeeld aftakkingen zijn, dan heeft de plug geen zin.

 

Anale fistel afremmen en genezen met Silicea

Kleine anale fistels kunnen opgelost / genezen worden met Silicea D6 of D12 (hetzelfde middel, alleen D6 is sterker geconcentreerd. Silicea is te koop bij de betere reformwinkel of online via onderstaande links.

Silicea Silicea D12 Silicea D6

Silicea D12 van Schussler.

80 stuks voor € 7,45

Silicea D12 van A.Vogel.

500 stuks voor € 8,99

Silicea D6 van A.Vogel.

500 stuks voor € 8,99

 

In onze optiek is de beste keus uit het rijtje hierboven de Silicea D6 van A.Vogel. U heeft met dit product het meeste Silicea voor de laagste prijs (van een gerenommeerd merk). Indien u zich aan de richtlijn houdt van ongeveer 6 tabletjes per dag, dan kunt u dus bijna drie maanden vooruit. Dit is zeker lang genoeg om effect te merken.

 

 

Medical
website
Contact | Disclaimer | ©