FISTEL | Orale fistels

 

 

Alles over fistels

Orale fistels (mond)

 

Een orale fistel is een fistel in de mond. Dit kan een fistel zijn tussen de wotels van de tand of kies naar de mondholte (dit is de meest voorkomende variant van een orale fistel), maar ook een fistel van de mondholte naar buiten.

Bij een ontsteking van het wortelkanaal, of de kaak (dit kan spontaal gebeuren, of na een trauma) kan de onsteking zich door het kaakbeen en tandvlees naar buiten werken waardoor een fistel in de mond kan ontstaan. Vaak is dit als eerste te zien doordat er een klein puistje of bultje zichtbaar wordt of een klein donker plekje op het tandvlees. Dit kan vervelend aanvoelen, maar hoeft niet zeer pijnlijk te zijn. De bultje of plekje is dus de uitgang van het (kleine) fisteltraject. Het begin is de onsteking onder de tand of kies.

De tandarts kan foto's maken en ook bevestigen of er daadwerkelijk sprake is van een fistel in de mond.

Symptomen van fistel in de mond

  • Bultje, puistje of donder plekje, ter hoogte van de worstels van tand of kies, dat aanhoudt
  • Rood tandvlees (anders dan normaal)
  • Soms een viezige smaak in de mond (kan komen door pus uit de fistel)
  • Pijn in de kaak (oa bij eten en kauwen)
  • Kloppend gevoel in kaak
  • Algemeen ellendig gevoel, warm en koud hebben, rillen (allemaal door de onstekingen bij de fistel)
  • Extra gevoeligheid aan de tanden of in de mond bij warm of koud eten

Behandeling orale fistel

De eerste stap in de behandeling van een fistel in de mond is doorgaans 'afwachten' op een geschikt moment voor de behandeling. De beste kans op een geslaagde behandeling is ook bij een fistel in de mond een rustig stadium. Vaak zal de tandarts of kaakchirurg dus wachten of een afname van de onsteking van de orale fistel.

Als de fistel rustig zijn er twee soorten behandeling. Het minst ingrijpend is het weghalen van de onsteking (de bron van de fistel). Dit kan de tandarts of kaakchirurg doen door middel van een behandeling van het wortelkanaal. Een wortelkanaalbehandeling klikt misschien als een pijnlijke en vervelende procedure, maar tegenwoordig zijn de technieken behoorlijk vriendelijk voor de patiënt en zijn de verdovingen veel beter.

Een meer ingrijpende behandeling bij een fistel in de mond is het compleet weghalen van het fistelkanaal. De tandarts of kaakchirurg zal deze behandeling uitvoeren bij complexe of langdurige fistels in de mond of bij het niet succesvol inperken van de ontstekingen in het wortelkanaal. Bij deze behandeling wordt het complete fistelkanaal 'open gelegd' om zo beter bij de ontsteking te kunnen komen. Vervolgens zal de onsteking worden weggehaald (waarbij vaak ook stukjes tand of wortel worden verwijderd) en zal vervolgens het tandvlees, waar de fistel is verwijderd, worden gehecht. Na deze ingreep zullen pijnstillers en ontstekingsremmers worden voorgeschreven.

Medical
website
Contact | Disclaimer | ©