FISTEL | Andere fistels

 

 

Alles over fistels

andere fistels

 

Behalve fistel bij de anus, vagina en in de mond kunnen op veel meer plaatsen in het lichaam fistels voorkomen of onstaan. Hieronder een overzicht van fistels op allerlei plaatsen in het lichaam.

Fistel tussen vagina en dikke darm

Ook tussen de dikke darm en de vagina kan zich een fistel ontwikkelen, dit noemt men ook wel een colovaginale fistel.

Een fistel van de dikke darm naar de vagina kan ontstaan door een chronische darmontsteking (ziekte van Crohn), maar ook als complicatie bij een tumor in de buik of door bestraling. Zeldzame oorzaken zijn onder meer complicaties van een keizersnede en hysterectomie. Een fistel tussen vagina en dikke darm kan ook optreden als aangeboren (congenitale) afwijking.

De symptomen van een fistel tussen vagina en dikke darm hangen af van de plaats en de ernst van de aandoening. Sommige patiëeumlntes hebben met tussenpozen klachten doordat ontlasting en lucht of gas via de vagina vrijkomen, terwijl anderen pijn of een onaangenaam gevoel hebben in de onderbuik. Ernstige problemen treden op wanneer een fistel geïnfecteerd raakt of wanneer een abces ontstaat. Als dat het geval is, ontwikkelt de patiënte pijn, koorts en is de buik plaatselijk drukgevoelig.

Fistels tussen de vagina en de dikke darm worden in twee stappen behandeld. Om te beginnen wordt enterale voeding (voeding rechtstreeks in het darmkanaal ingebracht) met alle essentiële voedingsstoffen voorgeschreven. Dit vervangt vast voedsel, waardoor er minder darminhoud in de fistel stroomt. In de meeste gevallen is in tweede instantie een operatieve behandeling noodzakelijk.

 

Fistel tussen baarmoeder en dunne darm

Deze fistel noemt men ook wel ileo-uteriene fistel, entero-uteriene fistel of utero-intestinale fistel; een fistel tussen de dunne darm en de baarmoeder. Vanzelfsprekend komt dit type fistel alleen bij vrouwen voor. Dit type fistel openbaart zich meestal plotsklaps. Bij deze fistel kan de vrouw ernstige pijnklachten in de onderbuik ervaren. De vagina kan (veel) vocht afscheiden dat onfris ruikt en ook kan er bloed bij de ontlasting zitten.

Deze fistel kan het gevolg zijn van Een fistel tussen baarmoeder en dunne darm kan onder meer het gevolg zijn van een geboortedefect, een complicatie van de ziekte van Crohn, een tumor van de darmen, als complicatie van divertikels van de darm, een verwonding, een keizersnede, een operatie in bekkengebied of bestraling.

 

 

Medical
website
Contact | Disclaimer | ©